Arbetsträning väckte dröm om ny karriär

Det går att komma igen efter en utmattningsdepression med lång sjukskrivning. Men det krävs både stark vilja och lite tur. Det vet Lotta Thure från Bodafors. Hon är utbildad lärare men gick in i väggen för många år sedan. Nu arbetstränar hon i en handelsträdgård och drömmer om en ny yrkeskarriär.

Bland susande bevattningssystem och knäppande rutor i dom stora växthusen på Sälleryd i Ekenässjön går Lotta Thure omkring och plockar med växterna.

I åtta år jobbade hon som lärare i Nässjö, men hon drabbades av en utmattningsdepression och nu har hon varit sjukskriven till och från i sex år. Hon har arbetstränat på sitt gamla jobb, men det fungerade inte, berättar hon.

I höstas deltog hon i ett projekt för sjukskrivna i Nässjö, och hon har också gått en kurs i stresshantering. Och efter det började hon själv aktivt leta efter en plats för arbetsträning. Hennes intresse för växter styrde urvalet, och när Sälleryd tog emot henne med öppna armar var valet enkelt.

Hennes egen styrka och stödet från arbetsgivaren, Nässjö kommun, har betytt enormt mycket, säger hon. Så idag får hon kultivera växter i stället för elever.

Reporter Maria Rymell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".