Nya idéer om staden Jönköping i framtiden

En levande järnvägsstation - det är något av det viktigaste för Jönköping i framtiden. Ja, det stod klart i går när tre olika arkitektgrupper presenterade sina förslag om hur staden ska växa de närmaste 30 åren.

Gunilla Gustafsson är arkitekt på Creacon i Jönköping och hon vill - med tanke på Götalandsbanan - bygga en ny station söder om Munksjön.

För en tid sedan fick tre olika arkitektgrupper i uppgift att planera för hur Jönköping kan utvecklas de närmaste decennierna. Igår presenterades förslagen och mycket handlade om framtidens järnvägsstation. Men också om att man i framtiden ska kunna åka spårvagn mellan Månsarp och Habo, spela fotboll uppe på avloppsreningsverket, bo i lägenheter runt hela Munksjön och köra på en boulevard tvärs igenom Rocksjöns naturområde.

På plats för att höra förslagen fanns ett par hundra politiker, tjänstemän, föreningsmänniskor och folk från handeln.

Inget av arkitektförslagen blir vinnare utan nu ska Jönköpings kommun ”plocka russinen ur kakan” och alltså ta det bästa från de olika förlslagen för att senare ta fram ett eget förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".