Första möbelsnickarna i Vaggeryd examineras

Idag examineras dom första möbelsnickarna, som läst den kvalificerade yrkesutbildningen på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd.

En utav dom är Johan Augustsson som redan fått jobb.

- Det känns kanon.  Jag tycker inte om att gå hemma utan att ha något att göra så jag är väldigt nöjd. Jag har försökt att vara framåt och vara engagerad för att visa produktionschefer att jag har något att komma med, säger han.

Och Johan Augustsson är inte ensam. Av de fyra tjejer och två killar som läst den kvalificerade yrkesutbildningen ochidag tar sin möbelsnickarexamen så har faktiskt alla blivit erbjudna jobb säger Sirpa Gladenbring som är programansvarig för utbildningen.

Hon menar att behovet av möbelsnickare ökar, främst i takt med att 40-talisterna går i pension.

- Ungefär 1000 möbelsnickare behövs i regionen Jönköpings län och på en femårsperiod behöver man 4-5000. Många är ute efter arbetskraft som har lite mer än bara gymnasiekompetens just för att jobba med utvecklingsdelen.

Och att det finns ett intresse för möbelsnickeri har också märks av i ansökningarna till höstens utbildning. Sirpa Gladenbring säger att fler har sökt i år än förra året, och för dom som missat ansökningstiden finns fortfarande chans.

- Det är inte försent att lämna in ansökan om man har missat ansökningstiden, säger hon.

Reporter Peter Dallman
peter.dallman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".