Kortbutik i Gislaved spårad

Nu har polisen hittat den gemensamma nämnaren - alltså den butik i Gislaved där kortbedragare slagit till den senaste tiden.
Och samtidigt växer skaran av lurade Gislavedsbor - nu är det ett 70-tal personer som sammanlagt blivit av med mer än en halv miljon kronor.

Ann-Christin Carlsson är kriminalkommissarie vid Värnamopolisen:

- Så långt som vi kommit har vi hittat en gemensam nämnare och det är Jysk bäddlager i Gislaved och därför har vi vidtagit vissa åtgärder så vi har säkrat en del material från Jysk, säger hon.

Det är butikens kortläsare som polisen tagit hand om och skickat till Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Där undersöks just nu apparaten in i minsta detalj för att man ska få reda på hur bedragarna kommit över kundernas kontonummer och koder. Uppgifter som sedan använts för att göra falska kort som i sin tur använts för att ta ut pengar i bankomater både i Sverige och utomlands.

Redan när anmälningarna från lurade Gislavedsbor började strömma in i förra veckan så pekade spåren mot Jysks butik på Anderstorpsvägen.

Just nu är det ett 70-tal Gislavedsbor som anmält att dom blivit med drygt en halv miljon kronor sammanlagt och alla har alltså handlat med kort där.

Jysk bäddlager har många butiker i Sverige och Magnus Welander på huvudkontoret i Malmö säjer till Nyheterna att det är första gången dom utsatts för sådana här bedrägerier.

Bedragarligorna arbetar på olika sätt. I Danmark har dom brutit sig in i butiker och installerat sändarutrustningar i kortterminalerna, men Jysk i Gislaved har enligt polisen inte anmält något inbrott.

Häromdagen greps en anställd, som hjälpt bedragare att installera avläsningsutrustning i en butik i Göteborg. Men när det gäller Gislaved så finns inga sådana misstankar och nu arbetar polisen vidare.

- Tankar och teorier har vi men det är vi inget vi kan gå ut med i nuläget utan det är att vänta och se vad undersökningen vid SKL ger vid handen. Helt klart är att på något sätt måste man ha monterat in något eller manipulerat på något vis så man kommit över det som finns på magnetremsan på kortet, säger Ann-Christin Carlsson, kriminalkommissarie i Värnamo.

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".