Foto: Pressens Bild

Fyra av tio hörselskadade klarar inte betygskraven

Fyra av tio hörselskadade barn läser inte vidare på gymnasiet, eftersom de inte har godkända betyg med sig från grundskolan.
Det visar siffror från HRF, hörselskadades riksförbund.

Enligt förbundet beror de höga siffrorna på att skolorna är för dåliga på att ge barnen stöd.

- De hörselskadade är ju inte dummare än vad hörande är. Det är deras skolsituation som gör att de inte kan tillgodogöra sig den pedagogik som finns säger Jakob Selin, som är hörselskadad sedan födseln.

Fyra av tio hörselskadade ungdomar pluggar inte vidare på gymnasiet. De kommer inte in eftersom betygen är för dåliga. Det visar statistik från HRF. Motsvarande siffra bland hörande elever är en av tio. Nu tar förbundet krafttag för att förbättra skolans stöd för de hörselskadade.

- Vi pratar om åtgärder i klassrummet, som tekniska åtgärder och vi pratar om mindre klasser säger Jakob.

- Jag ser inte det här som någon ekonomisk fråga, jag ser det som en mänsklig rättighet oavsett vilket handkapp eller vilket stöd du behöver. Alla skall ges samma förutsättningar.

Nu i veckan bjöd HRF in länets politiker för att berätta om de hörselskadade barnens behov. En av alla som var på plats var Helena Bouveng, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vetlanda kommun.

Hon tror inte att den kommunal skolan kan bli tillräckligt bra för hörselskadade. Hon tror på specialskolor.

- Jag kan mycket väl tänka mig att ha regionala utbildningscenter, speciella skolor, för de döva barnen.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".