Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Pressens Bild

Skolavslutning i kyrka orsakar problem

Även i år kommer det att bli två skolavslutningar för eleverna Gullviveskolan i Gislaved.
Skolan har beslutat att inte hålla skolavslutningen i kyrkan och det är något som retat upp flera föräldrar, som för andra året i rad ordnar en avslutning i kyrkan senare på skolavslutningsdagen.

- Vi tycker det ska vara mångkultur och i mångkulturen måste vår svenska kultur få plats med säger Marie Klaesson, förälder och en av de som håller i den alternativa avslutningen.

Sommarpsalmer och kyrkklockor är inte självklart på skolavslutningar. På Gullviveskolan i Gislaved beslöt de förra året att inte ha skolavslutningen i kyrkan. Orsaken var att så många som 75-100 elever inte deltog på grund av att de av religiösa skäl inte ville vara i kyrkan.

Skolans beslut fick en del föräldrar att ilskna till och de ordnade en egen avslutning i kyrkan senare på kvällen.

Även i år blir det två avslutningar för barnen på Gullviveskolan. Först en på skolgården med uppträdande och sång, där det enda religiösa inslaget blir att sjunga ”den blomstertid nu kommer”. Senare blir det en i kyrkan, med fler sommarpsalmer och tal av en präst.

Att ordna skolavslutningar har skapat problem på flera håll. Det beror på att tradition, religion och kultur inte alltid drar åt samma håll.

Eftersom en skolavslutning är obligatorisk måste skolan se till att alla kan vara med.

Skolverket skriver att en skola bör ”utforma skolavslutningen så att alla elever, oavsett religiös tillhörighet, kan delta.”

Men kommunerna tolkar detta olika.

I Nässö kommun har man, enligt rektor Eva Rofors, diskuterat problemet men kommit fram till att det går att göra en skolvslutning som alla säller upp på i kyrkan. Även i Habo och Eksjö firas skolavslutnignen i kyrkan.

I Jönköpings kommun gick skolchefen i höstas ut med ett brev där man påpekade att skolan bör tänka över var man firar sin avslutning.

Det har gjort att flera skolor i år ändrar på sina traditioner. Susanne Törnvall är rektor på Österängsskolan, där delar de upp skolavslutningen i två delar.

- Vi kommer ha en med varje klass, som är helt obligatorisk för alla elever. Sedan kommer vi ha en i kyrkan, före eller efter den i klassrummet. Där får föräldrar och elever får ledigt om de inte tycker att de ska vistas i kyrkorummet.

- Det har varit mycket diskussioner. Vi måste se till alla våra elever och se till att det passar alla säger Susanne Törnvall.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".