Ogillat åtal eller fängelse för grov kvinnofridskränkning?

Idag avslutades den fyra dagar långa rättegången mot den man från Vätterbygden som misstänks för att upprepade gånger ha misshandlat och kränkt sin handikappade fru.
Men medan åklagaren yrkar på ett och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning menar försvarsadvokat Charlotte Bokelund att det istället handlar om grov manskränkning och vill att hela åtalet ogillas.

- Det här är ett fall av grov manskränkning. Det är en kvinna som i en familj har haft psykisk ohälsa och har utsatt såväl sin man som sina barn för detta under många, många år, säger Charlotte Bokelund.

Åsikterna kring vad som egentligen hände under det dryga år mellan julen 2003 fram till februari förra året går naturligtvis isär. Enligt kammaråklagare Anna Mårtensson handlar det om en sällan skådad grov kvinnofridskrängning. Enligt henne har mannen huggit med en sax mot den handikappade kvinnans kropp, slått henne med en krycka, duschat henne i kallt vatten med mera med mera.

- Jag har aldrig varit med om ett åtal med så många individuella händelser. Normalt sätt sitter man kanske med fem och tio händelser i ett kvinnofridskränkningsärende, men här sitter vi med 30 - 40, säger Anna Mårtensson.

Mannen medger de flesta händelser men menar att det varit i självförsvar och säger att det i själva verket är han som blivit skändad genom att hans nu före detta hustru ha skrikit, sparkat och spottat mot honom något som också båda barnen vittnade om i rättegången och han känner sig inte bara kränkt av kvinnan känner sig illa behandlad av rättssystemet också och försvarsadvokat Charlotte Bokelund vill nu att hela åtalet ska ogillas.

- Den objektivitet som ska finnas i en förundersökning den har frångåtts och jag är mycket förtröstanfull att det ska bli en ogillande dom, säger hon.

- Jag menar att kvinnan är så oerhört trovärdig så att man ska lägga hennes berättelse till grund för sin bedömning och att mannens invändningar ska man inte fästa något avseende vid och att man ska döma honom till uppskattningsvis ett och ett halvt års fängelse, säger åklagare Anna Mårtensson

Reporter Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".