Skogsägare uppmanas avverka mer

Trots att stormen Gudruns verkningar förra året innebar mycket extra virke till sågverk och massaindustri, så behövs nu än mer!

Södra Skogs uppmanar sina medlemmar att avverka mer och att öka skogstillväxten. Orsaken är att industrin ökar produktionen och att importen minskar, säger Claes Svensson, regionschef för Södra Skogägarna i Västsverige till SR Sjuhärad.

Det är både massaindustrin och sågverken som ökat produktionen. Sedan har den import som skedde före stormen av både barrved och lövskog minskat och ersatts med svensk råvara.

När det gäller barrveden så har den helt ersatts och för lövveden så har importen minskat kraftigt och förhoppningen är att den nu ska hålla sig på en låg nivå och ersättas av svensk ved.

Trimningen av massaindustrin innebör att Södra distriktitet exempelvis behöver 200.000 kubikmeter barrved om året. Sågverken i söder ökar årsproduktionen från 1,4 miljoner kubikmeter före stormen till upp mot 2 miljoner kubikmeter.

Så ser det ut över stora delar av Södras verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".