Gödsel ska ge miljövänligt bränsle för bilar

Snart kan industrier och kommunala byggnader i Sävsjö kommun bli uppvärmda med hjälp av gödsel. För nu vill några bönder i kommunen starta en biogasanläggning där gödseln ska förvandlas till biogas.

Runt 20 lantbrukare runt om i Sävsjö kommun vill vara med och starta biogasanläggningen.
En av de är Krister Ek, som har en gård i Norra Ljunga.
-Vi vill röta gödsel i en gemensam anläggning, säger han.
Nu ska Sävsjö kommun ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket, eftersom en anläggning skulle kosta runt 50 miljoner kronor tror Krister Ek.
Det skulle gå till så att lantbrukarna kör sitt gödsel till anläggningen, och efter ungefär två veckor har gödseln blivit till två användbara produkter: dels bättre gödsel och dels biogas.
Biogasen kan användas för att driva fordon och påverkar inte växthuseffekten.
Men i väntan på att marknaden för biogas ska växa kan gasen värma upp byggnader i Sävsjö. Det säger Bengt Fransson som är VD för Sävsjö Energi.
-Det tar ju tid att bygga upp en marknad för fordonsgas, och då vill vi under en övergångstid mata in den här gasen i vårt gasnät i Sävsjö. På så vis får bönderna avsättning för gasen redan från början, säger Bengt Fransson.
Och lantbrukaren Krister Ek tycker att det skulle kännas bra med en biogasanläggning för att hjälpa till att stoppa den globala uppvärmningen.
-Vi har ju möjligheter att utvinna energi från biomassa både från jordbruks- och skogsmassa, och det är en resurs som vi tycker känns viktig att ta vara på säger, han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".