Ont om svenska gubbar till midsommar

När midsommarafton närmar sig gäller det att ladda upp med sill, nubbe och färskpotatis. Och till efterrätt de obligatoriska jordgubbarna. Men hur ser det ut egentligen med de svenska gubbarna efter den kalla våren?

Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen tror att det blir ont om svenska jordgubbar till midsommar:
-Det är ju lite trögt, och i villaträdgårdarna blommar det ju knappt än, säger han.
-Det tar faktiskt 30 dagar från blomning till färdig gubbe, så rent allmänt blir det inte många jordgubbar härifrån till midsommar.
Och jordgubbsblomningen har gått långsamt de senaste veckorna. Det beror främst på att det varit kallt på dagarna och närmare nollgradigt på sina ställen under nätterna säger Magnus Engstedt.
Och det är ett väder som jordgubbar inte trivs i.
Utanför Tranås driver Alf Hörenius en av de största bärodlingarna i länet. Han säger att de kommer få fram en del jordgubbar till midsommar, men om vädret fortsätter vara dåligt blir det väldigt lite som hinner komma fram.
Och i Habo har Erik Johansson sin odling. Där satsar han främst på självplock just för att han av erfarenhet vet att det är svårt att få fram jordgubbar till midsommar på grund av vädret.
Men helt utan jordgubbar kommer vi inte stå. De senaste tio åren har importen av jordgubbar ökat från 4000 ton till 6500 ton säger Kristina Mattson på Jordbruksverket.
Det innebär att närmare en tredjedel av alla jordgubbar vi idag äter är utländska. Men vill du ha svenska jordgubbar till midsommar finns det bara en sak att göra enligt Magnus Engstedt:
-Det gäller att ställa klockan på ringning och vara uppe tidigt på midsommarafton. Då kanske handlarna ha lite att sälja, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".