Brottsutredningar får vänta när åklagaren sparar

Det kommer att ta längre tid att utreda brott i höst. Det är sparkrav på åklagarkammaren i Jönköping som kommer att leda till brist på åklagare - vilket i sin tur troligen kommer att leda till längre handläggningstid i höst.
Den bedömningen gör Monica Mimer, chef för åklagarkammaren i Jönköping. I dag arbetar 13 åklagare i Jönköping men till hösten kommer två av dessa att försvinna, en slutar och en kommer att vara ledig. Men det är inte så enkelt att man bara kan nyanställa. Ett besparingskrav på tre procent hindrar det. Monica Mimer säger till Nyheterna att åklagarkammaren i dag är en så pass slimmad organisation att det inte finns utrymme för bortfall utan att det direkt märks på verksamheten i form av mer pressade åklagare och längre handläggningstider. Problematiken gäller hela landet, enligt Monica Mimer. Orsaken enligt Mimer är att politikerna anslår för lite pengar för att åklagarna ska kunna bedriva en bra verksamhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista