Ryhovstudie: trygga föräldrar ger större barn

Tillväxten hos för tidigt födda barn kan snabbas på om föräldrarna känner sig tryggare. Det visar en ny studie på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Där har man lyckats få upp vikten hos dom alllra minsta nyfödda genom att föräldrarna tidigt får vara med i vården. Tidigare skrevs dom för tidigt födda barnen in på neonatalavdelningen, kanske i flera veckor, medan föräldrarna var där bara några timmar om dan. Följden blev att barn och föräldrar inte hann vänja sig vid varandra, och ofta har amningen kommit igång väldigt sent. Det är det här man nu vill ändra på vid länssjukhuset i Jönköping - att tidigt skapa trygga och vana föräldrar vilket man tror i sin tur kan snabba på tillväxten hos barnet, säger vårdenhetschefen IngeMarie Einemo. I Jönköping följs nu sedan ett halvår alla barn som fötts minst sex veckor för tidigt. Vikt längd och om amningen kommit igång. Allt bokförs och jämförs med tidigare år, och överläkare Per Olof Gäddlin anser att man redan sett en förändring sedan föräldrarna släppts in i vården.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".