1 av 2
Munksjöns vatten färgades av utsläppet från Munksjöfabriken (foto: David Westh)
2 av 2
Den bassäng som normalt samlar upp fyllmedlet (foto: D Westh)

Utsläpp färgade Munksjöns vatten

Delar av Munksjön i centrala Jönköping fick en ny nyans idag. Ett utsläpp från Munksjöfabriken gjorde nämligen dels att vattnet blev cremefärgat, dels att verksamheten på pappersfabriken fick stängas.

- På söndagen, vid en rengöring, kom det med för mycket fyllmedel. Det är alltså lera och titandioxid säger Mats Flood, divisionschef på Munksjö Paper i Jönköping.

Längs Munksjöns västra strand syntes på måndagen ett tydligt cremefärgat band, ett tjugotal meter brett och några hundra meter långt.

Färgen kommer från ett utsläpp från Munksjöfabriken. Utsläppet innehåller bland annat annat titandioxid, ett ämne som bland annat används som vitt pigment i färg och tandkräm.

Ämnet i sig är inte farligt, varken för människor eller miljö. Men på Munksjö tar man ändå så allvarligt på utsläppet att man nu har stängt fabriken tills dess att utsläppet är under kontroll.

Problemen uppstod när anläggningen skulle rengöras på söndagen. Då kom det med alldeles för mycket av det som Mats Flood kallar för fyllmedel, bland annat titandioxid.

Normalt fångas allt upp i fabriken uppsamlingsbassäng, men något gick snett och alldeles för mycket spolades ut i bassängen som inte kunde svälja mängderna.

En del gick därför vidare rakt ut i Munksjön, där det färgar vattnet innan det sjunker ner mot botten och blir en del av sjöns bottensegment.

- Vi vet inte vad som hänt, vi kommer naturligtvis att utreda hur det kunde ske för så mycket fyllmedel som kom ut ska det inte vara säger Mats Flood.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".