Krimhjälp efter oljeutsläpp

Jönköpings kommun har nu fått ta hjälp av statens kriminaltekniska laboratorium för att kunna spåra vem som orsakade oljeutsläppet i Munksjön för två veckor sedan.
Det är cirka tio företag kring Kämpevägen-Sygasvägen som har fått lämna prov på spillolja för analys. Utsläppet skedde i mitten av juni. Olja rann ut via en dagvattenledning som rinner ut i Munksjön. Det är alltså företagen utmed den här dagvattenledningen som nu granskas. På onsdagen inleddes också fas två i saneringsarbetet. Tidigare har räddningstjänsten akutsanerat oljan som fanns i vattnet, men nu har kommunen börjat gräva bort de förorenade jordmassorna kring dagvattenledningens utlopp i Munksjön. Miljöinspektör Karl-Oskar Edlund säger till Nyheterna att det hittills ser ut som att det oljeförorenade området är koncentrerat till mynningen av dagvattenröret. För säkerhetsskull kommer dock kommunen också gå in med en videokamera för att förvissa sig om att röret inte är sprucket och olja läckt ut någon annanstans. Om så är fallet kan saneringsarbetet som pågår nu bli mycket omfattande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".