Jönköpingsbor får räkna med bilköer

Runt omkring i Jönköping pågår nu trafikomläggningar. På måndag väntas bilköer när Munksjöleden mellan Hälsohögskolan och Slottsbron stängs av. Det ska bland annat asfalteras inför stundande broinvigning.

Och nästa helg blir stökig för de som bor på Tokarp i Jönköping. Dygnet runt.

Då ska en viktig del av vägbygget vid riksväg 40 genom Haga industriområde avslutas.

Arbetet förläggs till en helg för att inverka så lite som möjligt på järnvägstrafiken. Enligt avtalet med Banverket går inga tåg på Vaggerydsbanan från fredag kväll till måndag morgon strax efter klockan fem. Under den tiden bussas tågresenärer mellan Jönköping och Månsarp. Men närboende får räkna med störningar.

Arbetet med den en och en halv kilometer långa genomfarten genom Haga har nu pågått i tio månader. Grusbilar och vältar går ständigt. En halv kilometer är klar. En återstår. 240 miljoner går kalaset på, nästan en kvarts miljard.

Och det är inte nog med prövningar för tokarpsborna - för mellan sista juli och december kommer Gräshagsgatan som är deras förbindelse med riksväg 40 att stängas av. Bron över Tabergsån ska byggas om och nya bron över väg 40 ska göras färdig.

För att komma ut på väg 40 måste de som kommer från Tokarp och Gräshagen i fyra, fem månader åka in mot Torpa och tillbaka ut från stan. Men på sikt blir det en vinst, säger Birger Lindh på Vägverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".