Den här avfallsanläggningen ska bli 7-10 gånger större än den är i dag. Foto: Anders Borg

Över 1000 protester mot avfallsanläggning i Värnamo

En stor avfallsanläggning bara ett 100-tal meter från ett villaområde rör upp känslorna i Värnamo. Över 1.000 personer och även företag vänder sej mot planerna och vid ett möte i kväll väntas protester mot hur ärendet hanterats av Länsstyrelsen.

Inom 500 meters avstånd från avfallsanläggningen intill Gröndalsleden i Värnamo finns cirka 150 bostäder.

Närboende hävdar att dom redan i dag störs av nedskräpning, buller från glaskrossning och flismalning och ibland luktar det illa. Dom bävar för hur det ska bli när anläggningen blivit sju till tio gånger större och tar emot avfall från många kommuner. För det har Länsstyrelsen sagt ja till.

Men Miljödomstolen har gett Länsstyrelsen en knäpp på näsan för bristande information och skickat tillbaka ärendet, sedan grannarna överklagat. Och nu sällar sej också företag i området till dom som protesterar mot att avfallsanläggningen får byggas ut.

I kväll ska alltså länsstyrelsen lyssna till protesterna vid ett möte för allmänheten i Finnvedens Gymnasium. Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande i Värnamo, Torbjörn Egerhag säjer till Nyheterna att med facit i hand så är väl lokaliseringen inte så lyckad, men nu ligger anläggningen där den ligger och klarar företaget miljökraven så har kommunen inget emot den. Gerd Rydén har lett den namninsamling som över 1.000 värnamobor skrivit på och hon tycker att informationen om planerna varit mycket dålig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".