Avfallsdebatten gick varm i Värnamo i går

Det var många som hade åsikter om den planerade utbyggnaden av avfallsanläggningen när länsstyrelsen kallade till informationsmöte i Värnamo igår.

Stundtals gick det hett till, när de som bor i närheten fick tillfälle att ställa länsstyrelsen och företaget till svars.

Peter Brodin bor i närheten av anläggningen och hade mycket att säga igår. Och han var inte imponerad över de svar han fick.

Peter Brodin

Ett hundratal meter från bostadsområdet i Värnamo ligger redan nu en avfallsanläggning, företaget som äger anläggningen vill göra den större - mycket större och det har väckt starka reaktioner bland de som bor där.

Igår höll länsstyrelsen ett extra informationsmöte. Då fick man förklara hur de resonerade när de gav klartecken till utbyggnaden - en utbyggnad som stoppades av miljödomstolen.

Och allt började lugnt och städat - sakligt och lite byråkratiskt fick länsstyrelsen och företaget redogöra för varför utbyggnaden är en bra idé. Men ju längre mötet led, desto svårare hade publiken att hålla sina åsikter inne.

De som bor kring anläggningen är rädda för fler råttor, för mer lukt, för fler lastbilar och för förgiftat vatten.

Länsstyrelsen fick ju bakläxa när man gav företaget tillstånd att växa och nu ska de fundera igen - igår kom nämligen inget beslut.

Och företaget - Stenaägda Wennbergs Åkeri - hoppas att tillståndet står kvar, men välkomar debatten säger vd Sten-Olof Wennberg:

- Men den hade ju kunnat komma lite tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".