Hans Wickström, informationschef på Peltor i Värnamo. Foto: Anders Borg

Miljödomstolen stoppar tillverkning av öronproppar

Värnamo förlorar både ett 20-tal jobb och produktion till utlandet.
Det kan bli följden av att Miljödomstolen nu stoppar hörselskyddstillverkaren Peltors utökade tillverkning av öronproppar i Värnamo.

Hasse Wickström är informationschef på Peltor och han är förbryllad över logiken i domen:

- Vi kunde inte i vår vildast fantasi tänka att det skulle gå på det hållet, för det gamla tillståndet som vi fått tillåtelse att köra innebär en högre miljöbelastning än det nya tillståndet som vi försökt få igenom.

I höstas gav länsstyrelsen klartecken att öka tillverkningen av öronproppar - från 50 till 145 ton per år. Men ett antal grannar överklagade för att dom känner sej störda av långtradartrafiken till företaget.

I går kom alltså Miljödomstolens besked - Peltor får inte får öka tillverkningen och det gamla tillståndet ska fortsätta att gälla. Därmed blir alltså utsläppen i miljön enligt Hasse Wickström större än vad dom blivit om företaget fått bygga ut enligt dom hårdare krav man kommit överens med länsstyrelsen om.

Redan i månadsskiftet augusti-september når Peltor taket på 50 ton och då måste man stoppa produktionen av öronproppar för resten av året och 20 av totalt 350 anställda blir utan sysselsättning. Och kanske för gott - för Peltor, som är en av världens ledande tillverkare av hörselskydd, har internationella ägare som kräver att produktionen fungerar när efterfrågan är så stor som den är. Därför kan man tvingas flytta tillverkningen utomlands, säger Hasse Wickström.

- Helst vill vi inte flytta men vi har svårt att förklara för ägare utanför Sverige att när man satsar när man tycker man gör rätt enligt sunt bondförnuft och fortfarande får nej så är risken att man inte vågar satsa.

- Nu kommer vi överklaga och parallelt med det måste vi titta på om vi kan flytta anläggninen, säger han.

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".