Trådlös trängsel i etern

Att köpa trådlösa saker har blivit populärt.
Många tycker det är praktiskt att slippa trassliga sladdar när man ska kolla på tv, lyssna på musik eller surfa på internet.
Men nu börjar utrymmet om etervågorna bli trångt- så trångt att du och din granne riskerar att störa ut varandras trådlösa system.

- När dom tillverkar sådana här grejer har dom svårt att hitta ett frekvensband som inte är upptaget. Det börjar bli fullt, säger Rikard Kottelin, butikschef på Kjell o Company i Jönköping.

Rikard Kottelin tar fram en trådlös sändare som säljer bra just nu...det är en pryl som skickar ljud och bildsignaler till andra apparater i ditt hem- på den trådlösa vägen.
Din ena stereo på nedervåningen kan alltså ta emot signaler från din andra på övervåningen. Det finns även trådlösa hörlurar som du kan använda om du till exempel vill ligga i badkaret och lyssna på lite finstämd och avkopplande musik. Så gjorde en man i göteborg- men efter ett tag tog dom här trådlösa lurarna helt plötsligt emot signaler från grannens tv-apparat- där en erotisk film stod på.
Så kan det gå, eftersom signalerna skickas på en frekvens som vem som helst med trådlös utrustning i närheten kan snappa upp ljud eller bilder på.

Nu börjar det alltså bli så trångt om utrymme på frekvenserna att såna här incidenter kan bli allt vanligare.

Men för den som sitter och tittar på sin tv via trådlös teknik och plötsligt märker att ljudet och bilden störs av grannens apparat  så finns det hjälp. På dom flesta sändare så kan man byta frekvenser, berättar Rikard Kottelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".