Fritt fram för politiker på A6

Nu får politikerna komma in på A6 köpcentrum i Jönköping för att informera och möta väljarna.

Tidigare var politikerna portade, eftersom ledningen för A6 tyckte att besökarna inte fick störas när de shoppade. Nu har de ändrat sig.

Tidigare har ledningen för A6 satt stopp för politiska partier inför valet, men efter att Nyheterna berättat om det här problemet har ledningen och politikerna gemensamt kommit fram till en lösning.

- Det känns bra, jag är positiv till den här lösningen, säger Stefan Pettersson, ombudsman för socialdemokraterna.

Nyheterna avslöjade i slutet av april att politikerna var portade från A6 innan valet. Ledningen för A6 ville att besökarna skulle koncenterera sig på shopping och inget annat. Men efter uttalanden från juridisk expertis om att A6 bröt mot lagen när de portade politikerna, bestämde sig ledningen att ta sig en extra funderare.

- En sådan här plats är att betrakta som en torgmiljö, och då ska politikerna kunna hålla möten där också, sade Thomas Bull, docent i offentlig rätt på Uppsala Universitet, till Nyheterna.

Efter ett möte förra veckan mellan ledningen och politikerna, har en lösning till slut presenterats från A6:s sida. Den sista månaden innan valet får politikerna komma in och möta väljare varje fredag och lördag, berättar Lasse Bröms, centrumchef på A6.

- Vi är inte sämre än att vi kan ändra oss.

Vad fick er att ändra er då?

- Politikerna och det samtalet vi hade.

Känns det surt?

- Nej, det tycker jag inte.

Stefan Pettersson säger att det är viktigt att partierna får möta väljarna på ställen där väljarna finns, och välkomnar beslutet.

- Jag tror att politik är något som människor är intresserade av.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".