1 av 2
Omdiskuterade Ekotopia i Aneby byter ägare. (foto: David Westh)
2 av 2

Skandalomsusade Ekotopia får ny ägare

Efter nästan tio år av ekonomisk miljonrullning och turbulens, är det nu i det närmaste klart att Ekotopia i Aneby säljs.

- Det känns väldigt bra. Det är ingen tvekan om att de här turerna tagit kraft från många. De har gjort en del försök, men inte lyckats fullt ut som det var tänkt så det här känns bra. Inte bara för Ekotopia utan för hela Aneby säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Fälth (c).

För elva år sedan beslutdes om ett nytt projekt i Aneby, Ekotopia skulle byggas som en del i ett kretsloppsprojekt.

Anläggningen vid Anebysjön blev aldrig som man tänkt sig. Istället rullade massor av pengar in i projektet,  men väldigt lite kom ut. En bra bit över 50 miljoner kronor har det kostat invånarna i länets minsta kommun.

- Det har kostat mycket pengar, man måste våga emellanåt. Att det inte blev som vi hoppades kan vi konstatera fortsätter Fälth.

Tanken var att göra Ekotopia till ett kunskapscentrum för miljöfrågor, med bland annat olika utbildningar. Nu köper istället Mjölbybaserade Gotahälsan AB anläggningen för åtta miljoner kronor och gör plats för bland annat företagshälsovård och rehabilitering.

- Det här är ett fantstiskt område. Det finns stora möjligheter att utveckla den företagshälsovård vi tänkt i den här verksamheten. Vi ser möjligheter att bli en centralpunkt här i Aneby säger Håkan Karlsson, vd på Gotahälsan AB.

På sikt hoppas Håkan Karlsson att 10-15 personer ska anställas på anläggningen.

Det är kommunfullmäktige som har sista ordet i affären, den 20 juni väntas de fatta beslut om försäljningen.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".