Mullsjö kommun: Vi gjorde inget fel

Mullsjö kommun gjorde inget fel när föräldrarna fick adoptera den treårige tjeckiske pojken som sedan dog pga att föräldrarna inte tagit honom till läkare.

Det är kommunledningens egen åsikt i samband med att länsstyrelsen granskar händelsen.

Men samtidigt menar kommunstyrelsens vice ordförande moderaten Lars Samuelsson att man med facit i hand kunde ha handlat annorlunda.

Socialtjänsten hade inte kunnat agera annorlunda med de fakta man hade tillgång till. Det skriver Mullsjö kommun i sitt svar till länsstyrelsen som nu granskar kommunens ansvar då en adoptivpojke dog eftersom föräldrarna inte tagit honom till läkare.

Exempelvis så skriver man att man till en början inte känt till att de tjeckiska myndigheterna skrivit brev till adoptionsbyrån om att man var orolig över att pojken for illa. När kommunen senare fick information om brevet så trodde man snarare att det handlade om en kulturkrock och att de tjeckiska myndigheterna tolkat situationen annorlunda.

Men i svaret till länsstyrelsen poängterar man samtidigt att man vill att personalen på socialtjänsten ska arbeta aktivt med att söka efter information om någon far illa, och inte passivt vänta på att få in informationen.

Man skriver också att kommunen nu ska se över sitt sätt att arbeta inom socialtjänsten och att all personal ska få kunskap i rutiner och i vilka mål man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".