Försäkringskassan om sin tuffare image

Folk som fuskar sig till pengar från försäkringskassan löper större risk att bli upptäckta nu än tidigare. För nu är nio extra fuskjägare i tjänst på försäkringskassan i Jönköpings län.

Förhoppningen är att få stopp på fusk som både kostar mycket pengar men också urholkar tilltron till försäkringskassan. Det menar Eric Winbladh som är försäkringschef för Försäkringskassan i Jönköpings län.

Att få föräldrapenning och samtidigt bygga på huset och lämna ungarna till svärmor, eller att ta betalt för att fixa bekantas bilar samtidigt som man är sjukskriven, eller få bostadsbidrag för att man är ensamstående trots att en ny partner flyttat in kommer att bli svårare - mycket svårare. För nu är nio extra fuskkontrollanter i tjänst hos försäkringkassan. Tidigare var man två - nu är man elva.

Och hittills i år har man fått in drygt 350 fall av misstänkt fusk men eftersom man nu är många fler fuskjägare så förväntar man sig att den siffran ska öka rejält andra halvan av 2006 och kanske ännu mer under 2007.

Kontrollerna kommer gå ut på att man går igenom sanningshalten i den anmälan som göra - ofta av en granne, anhörig eller någon bekants bekant som tycker att allt inte står rätt till. Man kommer göra hembesök, kolla av med skola och förskola om exempelvis barn varit hemma eller ej, likaså med arbetsgivaren. Dessutom kontrollera huruvida andra i familjen tagit ut bidrag.

I Jönköpings län betalar försäkringskassan årligen ut ca 14 miljarder kronor i olika bidrag, men det är inte mer än drygt två miljoner som man misstänker är utbetaningar som är grundade på fusk. Men den här satsningen på att jaga fuskare handlar lika mycket om att skapa sig en image där man får folk att fatta att försäkringskassan bluffar man inte med, menar Erik Winblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".