Kritik mot Mullsjös utredning kring adoptivpojke

Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot Mullsjö kommun för hur man hanterat utredningen kring den tre-åriga adoptivpojke som avled i januari.

Margareta johansson är socialkonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping:

Den som var socialsekreterare när adoptionen genomfördes hade inte erfarenhet av utredningar med barn inblandade - utan arbetade istället med vuxna missbrukare.
Och flera andra tjänstemän som blev inblandade i utredningen hade inte heller rätt kompetens.

Därför får nu kommunstyrelsen i Mullsjö svidande kritik för hur dom har hanterat ärendet och uppföljningen kring den 3 år gamla adoptivpojke från Tjeckien som dog i januari.

Margareta Johansson säger att kommunstyrelsen måste se till att det finns rätt kompetens.

Kommunstyrelsen i Mullajö menade senast igår att dom inte gjorde något fel kring adoptionshanteringen med den fakta dom hade då, men tar ändå åt sig av kritiken Länstyrelsen nu ger säger Eva Nilsson som är ordförande i omvårdnadsutskottet i Mullsjö kommun.

Hon säger också att kommunen nu kommer arbeta med att utveckla kompetensen hos personal när det gäller hantering av adoptioner, bland annat genom ett samarbete med Habo kommun.

Föräldrarna har dömts av Jönköpings tingsrätt till sex månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada eftersom de inte såg till att pojken fick vård.

Reporter Peter Dallmann
peter.dallmann@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".