Kriminalinspektör Krister Arnetorp. Foto:Anders Borg

Kontohärvan i Gislaved växer

Dom kortbedragare som slagit till i Gislaved är fortfarande på fri fot. Just nu vet man att 97 personers konton plundrats på nästan en miljon kronor.
Men nu ska bilder och filmer från övervakningskameror hjälpa polisen i jakten. Det säger kriminalinspektör Krister Arnetorp i Värnamo.

Sådana här bedrägerier har skett också på andra platser i landet, men det som gör Gislaved speciellt är att det är väldigt många som drabbats just där - i dagsläget 97 stycken. I ett fall handlar det om nästan 100.000 kronor och det sammanlagda bytet närmar sig miljonen, pengar som bankerna står för.

Offren har det gemensamt att bedragarna kommit över deras kontouppgifter på något ännu okänt sätt i samband med kortköp hos Jysk Bäddlager i Gislaved.

Men polisen har också avslöjat två personer som försökt utnyttja situationen och lura bankerna genom att bluffa och påstå att dom blivit av med pengar. Dom misstänks nu för försök till bedrägeri.

Det är ett tidsödande arbete som Krister Arnetorp håller på med just nu. Han granskar bland annat bilder och filmer från övervakningskameror vid dom bankomater i södra och mellersta Sverige där bedragarna plockat ut gislavedsbornas pengar. Polisen har fått in en hel del material från bankerna och ännu mer är på väg. Ofta syns bedragarnas ansikten tydligt. Men det gäller att identifiera och spåra dom också. Det blir svårt eftersom det förmodligen rör sig om en internationell liga, som också tagit ut pengar i bankomater i Spanien och Italien.

Reporter Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".