600 protesterar mot nedläggning av dagcenter i Taberg

Lägg inte ner Iris dagcenter i Taberg. Det kräver personal, anhöriga och de tio förståndshandikappade brukare som arbetar där dagligen. Protesterna kommer också från mer än sex hundra Tabergsbor som skrivit under namnlistor som satts upp i affärer och kyrkor.

De tio brukarna arbetar med att sortera skruv till IKEA. När Nyheterna kommer är det fikapaus, men Jerman ger sig inte tid till vila. I morgon har hon sin lediga dag och då tycker hon att hon måste jobba lite extra dan innan. Hon stoppar in skruvarna i hålen i en brädbit som ligger framför henne. Åtta hål är det. När alla hål har skruvar i sig tar hon upp dom och lägger dom i en plastpåse.

Brukarna på Iris kommer från Taberg, Norrahammar och Jönköping. Två anställda arbetar där. En av dom, Ingegerd Ericsson, har arbetat på Iris i de tjugo år som dagcentret funnits i Taberg.

Det var i augusti förra året som personalen fick beskedet om nerläggning av sina enhetschefer. Villkoret var att de höll tyst om det inför brukarna och deras anhöriga. Men egentligen var saken avgjord redan i november 2004 när kommunfullmäktige antog sin verksamhetsplan för åren 2005 till 2007. Dagcentren Iris i Taberg, Majvallen i Huskvarna och Fabriken i Jönköping läggs ner och man öppnar en ny enhet i ett ombyggt bageri på Kålgården i Jönköping där 30 - 40 brukare får plats.

Reporter Peder Losten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".