Maud Olofsson (c), partiledare (foto: Claudio Bresciani / Scanpix)

Mycket svenskt på centerlistorna

Centerpartiet har minst andel personer med utländsk bakgrund i sina led.
Bara sju av hundra kandidater på centerpartiets listor till kommunfullmäktige i länet har sitt ursprung i ett annat land än Sverige. Det är sämst av alla partier här i länet.

Det visar statistik som Statistiska Centralbyrån, SCB, tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio.

- Vi har ju ändå en politik för hela Sverige och för hela länet och det handlar om att vi måste tala om att vi finns och att vår politik är bra även för personer med utländsk bakgrund. De personer som vi kommit i kontakt med, som har utländsk bakgrund, tycker ju vi har en bra politik säger Leif Andersson, ombudsman på Centerpartiet.

På centerpartiets listor med nominerade kandidater till kommunfullmäktige dominerar de svenska namnen stort. Så är det i och för sig på de andra partiernas listor också, även om det skiljer sig åt något.

Miljöpartiet, följt av vänsterpartiet och folkpartiet hamnar bäst till. Centerpartiet, tätt följt av moderaterna, har minst andel personer med utländsk bakgrund i sina led.

Centerns Leif Andersson tror att det här kan göra att väljare med sina rötter i andra länder än Sverige väljer bort centerpartiet.

- Det påverkar kanske de väljare som har invandrarbakgrund. Samtidigt får man inte klumpa ihop alla med invandrarbakgrund.

- Centerpartiet är inte känt utanför Norden. Man vet vad socialdemokratin står för, konservativa partier är också mer kända internationellt och det har ju invandrarna med sig säger Leif Andersson.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Andelen personer med utländsk bakgrund i varje parti

  • Miljöpartiet: 21%
  • Vänsterpartiet: 14%
  • Folkpartiet: 14%
  • Socialdemokraterna: 11%
  • Kristdemokraterna: 9%
  • Moderaterna: 8%
  • Centerpartiet: 7%

(med utländsk bakgrund menas i detta fall att båda föräldrarna är födda i ett annat land)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".