Foto: Håkan Lindgren/PrB

Webbprostitutionen i länet svårstoppad för polisen

Prostitutionen i Jönköpings län är svår att överblicka och omöjlig för polisen att sätta stopp för.

Det visar den nya kartläggning av prostitutionen som polisens underättelsetjänst i Jönköpings län nu är klar med. Anledningen till svårigheterna är internet.

- Det mesta av prostitutionen saluförs via internet. Vad vi kunnat se har vi ingen gatuprostitution, utan den prostitution vi har är dold säger Jan Tengbro som är chef för polisens underättelsetjänst i länet.

”Studerande tjej i Jönköping säljer analsex för tusen kronor. Ett finskt par på besök säljer gruppsex och söta Lisa letar efter ett trevligt helgsällskap med god ekonomi....”

Det går att läsa på internet, för det är här länets prostitution finns enligt polisens nya prostituionsrapport. Det är en verksamhet som är omöjlig att komma åt säger Jan Tengbro, chef för polisens underättelsetjänst i Jönköpings län.

- Svårigheten för oss är att hitta plats och tidpunkt när säljare och köpare möts. I de fall vi gör det försöker vi vara på plats, men det är svårt.

- Det är framför allt kvinnor vi hittar, som har hemsidor där man bjuder ut sig och har prislistor för de tjänster de erbjuder. Där lämnar de också ut telefonnummer, så att de via telefon sedan ska kunna bestämma tid och plats med en köpare säger Tengbro.

Trots att polisen har arbetat med kartläggningen en längre tid vet man inte hur många som säljer sexuella tjänster inom länets gränser.

Det enda de vet om nätprostitutionen i länet för närvarande är att den är mycket vanlig.

- Det finns ganska många sidor och det finns många flickor som ligger ute, säger polisen Jan Tengbro.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".