Finnvedens gymnasium fortsätter att kontollera elevers händer

Finnvedens gymnasium i Värnamo får fortsätta att använda sig av tallriksautomaten som läser av elevernas händer. Det fastslår kammarrätten i en dom. Därmed går kammarrätten emot både datainspektionen och länsrätten.

När eleverna på Finnvedens gymnasium i Värnamo äter i skolmatsalen måste de visa sina händer för en tallriksautomat.

Om eleven - eller i varje fall föräldrarna - betalat skolmåltidsavgiften på 600 kronor per termin blir autoamten glad och släpper ifrån sig en tallrik. Inga gratisätare godkänns.

Det här kränker elevernas integritet, sa datainspektionen och förbjöd Finnvedens gymnasium att använda automaten. Då överklagade barn- och utbildningsnämnden i Värnamo beslutet till länsrätten.

Länsrätten gav datainspektionen rätt. Det ÄR en integritetskränkning att behöva visa händerna för en maskin för att få äta. Sa länsrätten.

Men barn- och utbildningsnämnden i Värnamo gav inte upp för det utan överklagade till kammarrätten. Och kammarrätten sa att det det är väl inte så farligt med en handavläsande tallriksautomat. Behandlingen innebär inte någon nämnvärd integritetspåverkan för gymnasieeleverna, i all synnerhet som händer förändras med åren. Och tallriksautomaten tar inte heller reda på mer saker än den behöver för att göra en tillförlitlig identifiering av den hungrige eleven

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".