Inga Lex Sarah-fall anmälda i tre av länets kommuner

Det är fortfarande oklart hur bra man är på att tillämpa Lex Sarah inom äldreomsorgen i Jönköpings län. En ny rapport av Länsstyrelsen i Jönköping visar att tre av länets kommuner inte hade något fall av Lex Sarah under 2005.

Lex Sarah är den paragraf i socialtjänstlagen som säger att alla verksamma inom äldreomsorgen är skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden när de stöter på dem.

Camilla Seitl är socialkonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköping och det är hon som har undersökt antalet Lex Sarah-anmälningar i länet under förra året. Hon menar att i förhållande till länets storlek så är antalet anmälningar få.

Resultatet av studien kan bero på att dom här kommunerna är duktiga i sitt kvalitetsarbete, men hon vet också utifrån olika individärenden och annan verksamhetstillsyn att personalen fortfarande brister i kunskapen kring Lex Sarah.

Man vet inte helt vad Lex Sarah är, när man ska anmäla och vem man ska anmäla till. Dessutom säger Camilla Seitl att man drar sig för att ange en medarbetare som agerat felaktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".