Folk flyr småföretagens Mekka Gnosjö

Trots kampanjer och morötter så flyr folk småföretagens Mecca Gnosjö. Den senaste befolkningsstatistiken visar att Gnosjö är den enda kommunen i länet som tappat invånare i år. Och minussiffror har varit vanliga dom senaste åren.

Gnosjö kommun har de senaste åren tagit till flera knep för att få folk att bo kvar eller flytta dit och därmed vända den nedåtgående spiralen. Men Gnosjöborna blir bara färre. Första kvartalet i år var dom 9.731 och Gnosjö var den enda av länets kommuner som visade minussiffror.

De flesta företag i detta småindustrins Mecca går bra just nu, men jobb har försvunnit på grund av automatisering. Det är en förklaring. Men sen är det också så att många jobbar i Gnosjö men bor i någon grannkommun, främst Värnamo. Och dom vill inte flytta dit, trots en kampanj, där kommunen räknat ut att en pendlande Värnamobo kan spara nästan 30.000 kronor om året på att flytta till Gnosjö.

För att få fart på byggandet men också öka inflyttningen så har kommunen under fem år gett 50.000 kronor i handen till alla villabyggare. Men frågan är om inte 33 personer har lockats av den moroten, hade byggt i alla fall. En annan kampanj med erbjudande om natursköna tomter är hittills helt resultatlös.

Men det finns en ljusglimt. Satsningen att visa upp Gnosjö på en emigrantmässa i Holland i våras har gått bättre än väntat, berättar informatören Karin Bengtsson. Elva flyttintresserade familjer har hört av sej och två har redan köpt hus i Gnosjö. Så holländare verkar faktiskt vara lättare att locka till sej än pendlande Värnamobor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".