Sex kan skapa skuld hos unga. Foto: Frida Hedberg/PrB

Svårt för unga i kyrkan när sex är tabu

Kraven på att vänta med sex tills man gifter sig får många frikyrkliga ungdomar att må dåligt. För i takt med att man fuskar ökar ångesten, det säger Anette Magnusson som är kurator på ungdomsmottagningen i Jönköping.

Ett par trappor upp i centrala Jönköping ligger ungdomsmottagningen där Anette Magnusson jobbar och dit är det många frikyrkliga ungdomar som kommer för att de mår dåligt.

Deras tro säger att de inte ska ha sex före äktenskapet, men så fuskar man och när man väl gjort det vet man inte vart man ska vända sig och mår dåligt.

Detta är ett problem som det ännu inte finns några siffror på, men som verkar vara unikt för Jönköping, som ju också är känt som smålands Jerusalem med många frikyrkor...

- När vi pratar med kollegor på andra ungdomsmottagningar runt om i landet förstår de inte vad vi menar. Det här är ett problem som de nästan aldrig möter, säger Annette Magnusson.

Omslingrade på en bänk sitter Emilie Eriksson och hennes pojkvän Kristoffer Johansson och bläddrar i en bröllopstidning. De är båda medlemmar i en frikyrka, är 22 år, har varit förlovade i tre månader och tänker gifta sig till sommaren. De vill inte prata om hur de själva gör, men förstår pressen som många unga i frikyrkorna har på sig.

- Jag har själv känt ett tryck, säger Kristoffer. Många vuxna i församlingen menar att sex är något som inte finns innan äktenskapet.

- Det finns liksom ingen nåd för det, säger Emelie.

Kuratorn Anette Magnusson på ungdomsmottagningen menar att det kan vara en fin tanke att vänta med sex, men hon menar att det inte alltid är det bästa.

- Sex blir något som ska vara så fint, men när man väl ska ha det kanske det inte blev så bra och då kommer skuldkänslor och ångest, säger hon. 

Reporter Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".