Barn ska få föräldrar att rösta på Råslätt

Det är viktigt att få fler människor på Råslätt i Jönköping att rösta. Det tycker både skolan och flera föreningar på Råslätt. För andra gången i rad satsar man därför på att få upp valdeltagandet, som är länets lägsta.

Råslätt i Jönköping är ett av länets invandrartäta områden. Medelinkomsten och utbildningsnivån är låg och arbetslösheten är hög. Irena Hanzek som är rektor på Stadsgårdsskolan som ligger mitt i området tror att det är en känsla av utanförskap som gör att många låter bli att rösta.

Men nu arbetar hon och skolan för att ändra på den känslan. Man gör det tillsammans med Råslättsrådet, som är en paraplyorganisation för olika föreningar på Råslätt. Metoden är att locka till sig röstberättigade vuxna via deras barn. Det säger Tesfay Haregot som är ordförande i Råslättsrådet.

Man ska bjuda föräldrar på information, debatter och provval. Det ska få upp valdeltagandet som var så lågt som 60 procent vid förra valet. Men att ändra folks betende och få dom att rösta är nåt som kommer ta tid tror Tesfay Haregot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".