Försäkringskassan säljer ut verksamhet i Tranås

Först lade man ner riksförsäkringsverkets sjukhus i Tranås. Nu har gamla Kuran hamnat i fokus igen för Försäkringskassan ska inte längre göra sina egna utredningar när det gäller långtidssjukskrivna, utan till hösten bjuder man ut sin verksamhet försäkringsmedicinskt centrum, FMC, med verksamhet i bland annat Tranås, till försäljning.

Det har riktats kritik mot Försäkringskassan att det kan uppstå jävsituationer när försäkringskassan, som vill få ner antalet långtidssjukskrivningar, själva sköter utredningarna. Men att det en försäljning har med det att göra förnekar överdirektören för försäkringskassan Adriana Lendel bestämt.

Medicinskt företagscentrum driver verksamhet i Tranås, Göteborg, Västerås, Norrköping och Nynäshamn och har ungefär 140 anställda. Samtidigt som Försäkringskassan satsar stort för att få ner antalet sjukskrivningar väljer man nu alltså att sälja ut den egna verksamheten, och främst handlar det om att bli mer konkurrensutsatt säger överdirektör Adriana Lendel.

I Nynäshamn, där Christoffer Osuchowski  är verksamhetschef, gör man ungefär 8-900 utredningar per år och varken han eller Adriana Lendel tror att en försäljning får några konsekvenser vare sig för anställda eller sjukskrivna i behov av rehabilitering eller bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".