Foto: Hasse Holmberg/PrB

Granblommor gynnar stormhyggen

Förra årets varma och torra midsommarväder visar sig nu genom en omfattande granblomning i stora delar av Sverige.

Höga pollenvärden och massor av röda granskott tyder på att skogarna kommer att bli ett smörgåsbord för många djur under den kommande vintern.

Och många av de hyggen som blev efter stormen Gudrun kommer att bli hjälpta av årets kraftiga blomning, säger Magnus Pettersson på skogsstyrelsen i Växjö.

Granblomningen sker normalt vart fjärde femte år och det är mörkröda honblommor som vi nu ser lysa upp granskogarna.

Senare i höst och vinter, kommer honblommorna att bli brunare och hänga neråt istället för att som nu stå uppåt. Såsmåningom kommer de att växa till sig till stora kottar som sedan fröar av sig under hösten och vintern.

Magnus Pettersson på Skogsstyrelsen i Växjö, välkomnar den kraftiga blomningen eftersom det innebär att de kan samla mycket frön från sina granplanteringar som man sedan kan använda för att driva upp granar som blir till bra virke.

En risk som han däremot ser är att många och tunga kottar skulle kunna tynga ner grenarna så mycket att de skulle kunna innebära en fara för elledningarna senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".