Fortkörande kristdemokrat överklagade straff

Kristdemokraten och ordföranden för lanstingsrevisionen, Arnold Carlzon, förlorade körkortet i maj efter att ha åkt dit för fortkörning.

Men trots att han hade kört i 106 kilometer i timmen på en 50-väg så ville han inte acceptera straffet - utan överklagade.

- Ja, jag tyckte att jag ville pröva den möjligheten eftersom den finns i vårt rättssystem, säger Arnold Carlzon.

Det var en eftermiddag i maj i år som han körde i över 100 kilometer i timmen på en 50-väg och fick det högsta straff man kan få för fortkörning - 2000 kronor i böter och indraget körkort i tre månader. Men det sistnämnda ville han alltså inte acceptera.

- Nej, det är ju inte så kul att vara av med bilen hela sommaren.

Men det var inte den motiveringen som Arnold Carlzon, ordförande i landstingsrevisionen, i försäkringskassans försäkringsdelegation och Värnamos medborgarnämnd använde i sin överklagan.

Nej, Arnold Carlzon som tjänade 580 000 kronor förra året hävdade att han behövde körkortet för att kunna extraknäcka som busschaufför i sommar - annars skulle hans ekonomi vara i fara.

- Ja, det var ju ett argument jag använde för att korta tiden utan körkort.

Stämmer argumentet då?

- Njae, jag har ju inte så dålig ekonomi att jag inte klarar mig.

Länsrätten köpte inte hans motivering och Arnold Carlzon får klara sig utan extrapengarna. Och via en mobiltelefon från Korfu säger han att beklagar det som hänt:

- Det var en rad olyckliga omständigheter som ledde till att det blev så här.

Han menar att han brukar vara noga med att hålla hastighetsgränserna och att han i fortsättningen ska vara än mer noggrann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".