Här misstänks bordellverksamheten ha skett. (Foto: Anders Borg.)

Rättegång om bordell i Gislaved startade idag

Flickorna på bordellen i Gislaved trivdes, men var för unga för att förstå att de blev utnyttjade. Ja det säger de två 17-åriga flickornas advokat, under rättegången som började idag.

I dag började alltså en fyra dagar lång rättegång som handlar om vad som hände på caféet i Gislaved. Den 35-årige caféägaren är misstänkt för bland annat grovt koppleri.

Den åtalade mannen nekar till anklagelsen om grovt koppleri och säger att han aldrig förmedlat några tjejer mot betalning.

Om tjejerna skulle ha tagit betalt för sexuella tjänster är det inget han vet något om.

Mannen menar istället att han varit som en pappa till dem, han har bjudit dem på mat och kört dem hem från caféet flera gånger.

Men samtidigt finns det avlyssnade telefonsamtal som ger en annan bild av situationen.

I ett samtal mellan den 35-åriga mannen och en utav de 17- åriga flickorna frågar mannen efter en vän till flickan och vill erbjuda vännen 500 kronor för sexulla tjänster med en bekant till honom.

Den misstänkta mannen säger under rättegången idag först att han inte minns det samtalet och senare att det var ett skämt, men på frågan vad skämtet låg i sträcker han ut armarna och skakar på huvet.

På förmiddagen förhördes de två 17-åriga flickorna bakom stängda dörrar. De har enligt åtalet utnyttjats på bordellen i caféet.

- De har visserligen själva trivts ganska bra i miljön där i Gislaved, men de har varit för unga för att själva förstå att de faktiskt har utnyttjats, säger flickornas advokat Maria Sturesson.

Det var när polisen misstänkte att folk handlade med narkotika kring ett café i Gislaved som den stora bordellhärvan rullades upp. Det berättade åklagaren när rättegången mot den 35-årige caféägaren började idag.

För när polisen lyssnade av telefonsamtal under utredningen av misstänkta narkotikabrott fick man plötsligt höra hur någon försökte sälja sex. Man började spana kring cafeet och såg uppseendeväckande många unga flickor på väg till och från stället.

35-åringen står förutom grovt koppleri även åtalad för våldtäkt, sexuellt ofredande, misshandel å flera fall av narkotikabrott.

Rättegången forsätter ytterligare tre dagar och avslutas på tisdag.

Reporter Peter Dallmann

peter.dallmann@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".