Barn som skolkar ska följas upp bättre. Foto: Rolf Carlsson, PrB

Hårdare tag mot skolk från 1 juli

Om en elev inte kommer till skolan en dag, så ska rektorn se till att elevens föräldrar få reda på det. Det har regeringen bestämt och den nya regeln gäller nu från halvårsskiftet.

På Njudungsgymnasiet i Vetlanda jobbar man redan på det här sättet, men gymnasiechefen Lars-Åke Sigfridsson tror ändå att en ny regel gör nytta.

- Det kommer nog att efterlevas på ett annat sätt, säger han till nyheterna.  

Redan idag rapporterar alltså Njudungsgymnasiet vidare till föräldrarna hur mycket deras barn är i skolan. Dels till de vars barn inte missar en lektion...

- Det är viktigt att känna till även när det fungerar bra, säger Sigfridsson.

...Och dels till föräldrar vars barn är borta från skolan utan att va sjuka eller lediga..

Och nu blir det alltså regel att alla skolor ska lämna frånvarorapporter till barnens föräldrar, för att man sedan tillsammans ska arbeta för att få med eleven i undervisningen.

Det är en bra regel på ett sätt, säger 16-åringarna Kajsa Berggren, Linnea Granström och Matilda Lind, som vet vad mycket skolk kan leda till. Men de är ändå skeptiska till om den kommer hjälpa de barn som är borta mycket.

- Där finns det ofta föräldrar som inte bryr sig, säger flickorna till nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".