Ökad konkurrens ger billigare mat

I Värnamo, som länge haft länets dyraste mat, har flera nya kedjor slagit upp portarna och nu slåss sju butiker om konsumenterna. Och priserna har sjunkit.

I de matprisundersökningar som Nyheterna gjort i länet så har Jönköping varit billigast och Värnamo dyrast under ett antal år. Men den senaste mätningen för två och ett halvt år sedan visade att priserna i Värnamo var på väg nedåt, sedan två nya aktörer dykt upp på marknaden, Hemköp och tyska Lidl.

Sedan dess har ytterligare två kedjor öppnat, Willys och dansk-svenska Netto. Nu slåss inte mindre än sju butiker om matköparna i Värnamo. Med resultat att vår matkorg med 30 vanliga basvaror som mjölk, kaffe, ost, knäckebröd och grönsaker blivit ännu billigare. Att det beror på den skärpta lokala konkurrensen, och inte på allmänna prissänkningar, visas av att Värnamo nu närmar sig Jönköpings matpriser.

Nykomlingen Netto har ett betydligt mindre sortiment än de stora, men är billigast i vår undersökning med 443 kronor. 38 kronor mer kostar matkorgen hos ICA Kvantum och Willys och dyrast är Favör och Hemköp. Lidl finns inte med i våra uträkningar, eftersom där saknas många av dom 30 varorna i vår korg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".