Riksdagskandidat i länet har politiskt uppdrag för två olika partier

En av Junilistans toppkandidater till riksdagen för Kronoberg och Jönköping, Mona-Mari Arvidsdotter, sitter på dubbla politiska stolar. Trots att hon kandiderar till riksdagen för Junilistans räkning har hon fortfarande kvar sina arvoderade politiska uppdrag för socialdemokraterna i Solna kommun.

Socialdemokraternas företrädare i Solna har under hela våren försökt få henne att lämna sina uppdrag och sluta ta emot ersättning - runt 10.000 kr i månaden - men det har hon hittills vägrat. Detta enligt det socialdemokratiska kommunalrådet i Solna, Johanna Graf.

Det är inte första gången Mona-Mari Arvidsdotter byter parti. 2001 överraskade hon sina dåvarande partikamrater i Kristdemokraterna genom att rösta för socialdemokraternas förslag mitt under pågående budgetdebatt - vilket fick som konsekvens att majoritetsförhållandet i Solna förändrades. Mona-Mari Arvidsdotter, som då lämnade Kristdemokraterna och blev medlem i Socialdemokraterna istället, hyllades då av flera socialdemokratiska företrädare. Men nu låter det alltså annorlunda. - Det är något som god sed påbjuder, att man inte lyfter arvoden för jobb som man sedan inte utför. Det är besvärligt för vi har ingen möjlighet att välja någon efterträdare förrän hon avsäger sig och det känns inte riktigt rätt att ha någon kvar som inte är på jobbet så att säga, säger det socialdemokratiska kommunalrådet i Solna, Johanna Graf.

Sveriges Radio Kronoberg har förgäves sökt Mona-Mari Arvidsdotter på alla tillgängliga telefonnummer för en kommentar. Inte heller hennes forna partikamrat Johanna Graf vet var vi kan få tag på henne: - Nej, jag hade hoppats att ni kunde sända ut en efterlysning via radio kanske, för vi är fortfarande väldigt angelägna att få tag på henne, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".