Kritik för självmordsförsök på sjukhus

Att en patient som försökt ta livet av sig kan göra ytterligare ett självmordsförsök inne på sjukhuset  är anmärkningsvärt. Det menar Socialstyrelsen och kräver nu att Länssjukhuset Ryhov i Jönköping skaffar nya rutiner så att det inte händer igen.

Det var en eftermiddag i början av mars som en 42-årig man kom till sjukhuset efter att ha svalt 100 starka tabletter tillsammans med alkohol. Mannen berättade att han hade mått dåligt en tid och att han tyckte att livet var meningslöst.

Mannen lades in och man kollade hans kroppsliga funktioner som blodtryck och syresättning noggrant, men den psykiska biten den skulle få vänta till dagen efter.

Men innan 42-åringen hann träffa en psykiater så tog han med sig ett dricksglas in på toalett, slog sönder det och skar sig med skärvorna.

Och Socialstyrelsen som har utrett händelsen tycker alltså att det är anmärkningsvärt att en självmordsbenägen patient kan göra ett nytt självmordsförsök inne på sjukhuset. Före den sista september ska Länssjukhuset Ryhov redovisa vad man har gjort för att det inte ska inträffa igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".