Svårt att få reda på vattenkvalitén

Hur vattenkvalitén är på badplatserna är svårt att få reda på, för kommunerna rapporterar sällan in i tid till smittskyddsinstitutet, eller redovisar provtagningarna av vattnet på sina hemsidor.

Om alla kommuner hade redovisat sina badvattenprover på smittskyddsinstiuttets internetsida Badplatsen så hade det varit lättare att hålla koll på. På den sidan ska kommuner uppdatera den rådande vattenkvalitén för badplatserna så att allmänheten lätt ska kunna få en uppfattning om man kan bada utan att briskera att bli sjuk.

Men i Jönköpings län är det inte alla kommuner som redovisar sina badvattenprov. Den som i morse ville bada i någon av Mullsjös eller Habos EU-bad kunde inte få någon information om vattenläget via internet, trots att prover togs för över två veckor sen. 

I Vetlanda går det att ta ett dopp på 24 badställen, men den enda badvattenkvalitén som redovisas gäller för för Grumlan i Östanå under vecka 24. 

Efter att Nyheterna har ringt så har nu Mullsjö och Habo publicerat sina vattenprov på internetsidan Badplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".