Gamla gravar rensas bort från kyrkogårdarna

I år kommer det att försvinna fler gamla, ovårdade gravar från kyrkogårdarna än någonsin förr. Anledningen är att ett nytt datasystem gör det mycket lättare för kyrkogårdsförvaltningen att hålla efter kyrkogårdarna.

Landskapsingenjör Charlotte Burman vandrar omkring bland gravarna på Östra kyrkogården i Jönköping med en kamera om halsen. För att bevara historien är det viktigt att fotografera dom stenar som snart ska bort - och i år är det ovanligt många.

Det är när den 25-åriga gravrättstiden är över eller när en sten står ovårdad en längre tid som kyrkogårdsförvaltningen försöker få tag på dom anhöriga. Först kontaktas de genom brev och sen via en skylt vid graven. Ett arbete som blev mycket mer effektivt efter att man tog hjälp av ett nytt datasystem.

Helst vill man att dom anhöriga svarar att dom vill ha graven kvar, men om anhöriga säger nej, eller inte hör av sig alls så försvinner graven för att lämna plats till en ny.

I år tas flera hundra stenar bort. Men det finns undantag. Som dom stora inhägnade familjegravarna från förra sekelskiftet där grosshandlare, friherrar och bankbokhållare ligger begravda. Gravar som är speciella på nåt sätt får vara kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".