Stora pengar satsas på säkerhet vid vägarbeten

Det satsas numera stora pengar på säkerheten för personal och för trafikanter i samband med vägarbeten. Vid det stora bygget vid Haga, på riksväg 40 genom Jönköping räknar Vägverket med att enbart säkerhetsanordningar kommer kosta uppemot åtta miljoner kronor.

På Haga-området på riksväg 40 mot Göteborg genom Jönköping pågår det stora bygget av en ny trafikplats. Det är tre broar som ska byggas, och det ska bli bättre vägar med fler filer, så att hastigheten kan höjas.

Vägverket har avsatt mer än 150 miljoner kronor till hela bygget, och uppemot åtta miljoner av dom är alltså pengar som bara har med säkerheten kring själva vägarbetet att göra. Det handlar bland annat om rätt skyltar och skyddsutrustning.

Vid vägarbeten vill man idag leda om trafiken för att undvika olyckor, men i det här fallet går det inte. 20 000 fordon passerar här varje dygn, och de måste fram. Därför får man skärma av med betongbarriärer för att kunna skydda de som arbetar. Vägarbetaren Mikael Swahn önskar att det fanns andra möjligheter. Enligt honom är en betongbarriär är inte tillräckligt skydd.

Reporter Anna-Karin Front

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".