Spritresor till Tyskland fortfarande populära

Mer en varannan svensk tycker att man får ta med sig för mycket sprit in i landet. Det är resultatet av en ny undersökning som gjorts på uppdrag av IOGT-NTO.

Men spritresorna till kontinenten är fortfarande populära. Bussföretaget Hovslätts Bussresor i Jönköping kör två gånger i månaden ner till tyska Puttgarten och kommer tillbaka fullastade med billig alkohol. Allt oftare företaget sätta in extrabussar på turen Jönköping-Puttgarten. Det är mest äldre som åker.

Idag får varje person föra in 230 liter sprit i Sverige. Och det tycker alltså över hälften av de tillfrågade i IOGT-NTOs undersökning är för mycket. Och det är mest de äldre som är kritiska; bland personer över 60 år var det 64 procent som höll med om det.

Men trots de höga införselkvoterna är flaskorna och burkarna i spritturisternas shoppingkassar bara en liten del av all den alkohol som kommer in i landet. Internetförsäljningen ökar stadigt och en hel del säljs fortfarande på den svarta marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".