Politiker vädjar om hjälp med dyra utgrävningar

Dyra arkeologiska utgrävningar får den politiska ledningen i Jönköping att agera. Kommunalråd Peter Persson, s, kräver att alla kommuner i landet är med och betalar när en stor utgrävning görs någonstans.
Omfattande utgrävningar har både försenat och fördyrat en rad byggprojekt i Jönköping på senare tid. Det gör att bostäderna blir dyrare eftersom det är den som bygger som måste betala utgrävningarna. Utredningarna blir allt fler och allt mer omfattande eftersom länsmuseets arkeologer nu är mer aktiva samt att lagen som reglerar utgrävningarna skärpts och ger lagligt stöd för mer omfattande utredningar. - Det blir kraftiga kostnadsfördyringar eftersom tiden rinner iväg, säger Peter Persson. Han befarar att projekt kan stoppas eftersom de inte längre blir lönsamma när kostnaden för den arkeologiska utredningen måste betalas. Därför vill han ha ett nytt system som går ut på att alla byggnationer belastas med en mindre generell avgift som går till en fond. Den fonden ska sedan betala utgrävningarna som görs. Det utjämnar kostnaderna nationellt och de även de kommuner som har få lämningar i marken får vara med och betala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".