Stor risk för åska

Räddningstjänsten räknar med flera uttryckningar och höjer beredskapen under den kommande helgen. Torka och åska är orsaken till extra ansträngning för räddningstjänstens personalplanering berättar brandingenjören Fredrik Jonsson.

Åskans muller och blixtens gulvita sken gör att bränder uppstår främst i skog, mark hus. Men de kraftiga skyfallen som ofta följer i ovädrets spår ställer till problem med överfyllda källare. Dessutom rycker räddningstjänsten ut på många automatiska falska brandlarm som utlösts på grund av blixtnedslagen.

Jönköpings län har 12-16 dygn med åska per år och blixten slår ner flest gånger i ett området mellan Taberg och Anderstorp enligt SMHI.

Det finns också en mänsklig faktor som skapat en och annan skogsbrand. Då handlar det främst om fimpar, kvarlämnat glas, engånggrillar och ignorans av eldningsförbud.

Brandingenjör Fredrik Jonsson varnar också för katalysatorer på bilar kan vara extremt varma och starta gräsbränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".