"Nyttiga" produkter inte alltid nyttiga

Olika livsmedelsföretag försöker mer än nånsin att locka oss att köpa deras varor genom att framställa dom som nyttiga. Och det är den hälsotrend som har rått ett tag som företagen väljer att utnyttja menar Magnus Söderlund som är docent vid handelshögskolan i Stockholm.

Magnus Söderlund säger att eftersom mat påverkar ens hälsa så försöker de företag som sysslar med livsmedel också säga att deras produkter bidrar till ett hälsosammare liv.

Dietisten Kerstin Ramfelt tycker att man som konsument borde vara mer kritisk och inte sätta för mycket tilltro till procent hit och dit:

- Så mycket nyttigare blir det ju inte. Om man tittar på exempelvis yoghurt så har det kommit en som ska innehålla 25% mindre socker men tittar man närmare på det så har det inte så stor effekt, säger dietisten Kerstin Ramfelt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".