Barn mår dåligt på flyktingförläggning i Eksjö

Socialförvaltningen i Eksjö har fått signaler om att många barn mår dåligt på flyktingförläggningen. 

Krossade burkar, fimpar och träplankor som ligger och skräpar. Så ser det ut på gården utanför flyktingförläggningen i Eksjö. Där ska barnen vistas under de varma sommardagarna.

- Det är problem med barnen på förläggningen varje dag, säger Muhammed Mehmeti som är pappa till fyra barn. 

Familjen som är från Kosovo sitter i en soffa i sin trea på förläggningen. Där har de bott i två år utan att få besked om dom får stanna i Sverige. Pappan har en tarmsjukdom och skulle behöva ett uppehållstillstånd för att kunna opereras, säger han. Värmen är tryckande i lägenheten och alla ser sorgsna och desperata ut, och kontrasten till det semestrande soliga Sverige blir väldigt påtaglig. Sonen berättar att ingen i familjen har nåt att göra.

Socialtjänsten har ansvar för varje enskilt fall, det vill säga varje barn som far illa i kommunen. Men passiviteten och ovissheten för familjerna är det ingen som egentligen tar nåt ansvar för.

Åsa Gusaf Jansson som enhetschef på Migrationsverket säger att det inte är deras uppgift att ordna några sommaraktiviteter för barnen.

- Föräldrarna är lediga, så aktiviteter får familjerna ordna själv, säger hon.

Reporter: Akexandra Peterson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".