Hårdare tag mot svarttaxi

En ny lag har trätt i kraft sedan drygt en vecka tillbaka som tar hårdare tag mot personer som kör svarttaxi - en lag som välkomnas av taxichaufförerna i jönköping.

Michael Yalman är en av taxichaufförerna i jönköping som anser att ska man köra taxi så ska man ha taxikörkort och uppfylla de regler som ställs på en.

Att köra svarttaxi betyder att man mot betalning, skjutsar personer i sin bil, fastän man inte har taxilegitimation, taxiskylt eller trafiktillstånd till att bedriva taxiverksamhet. Det är en verksamhet som är förbjuden men som bedrivs ändå.

En taxichaufför säger till nyheterna att man kartlagt svarttaxiverksamheten i jönköping och har hittat i alla fall 17 bilar som kör olagligt - främst sena kvällar på helgerna.

Även Svenska taxiförbundet ser det som ett stort problem. Beräkningar har visat att svarttaxiverksamheten omsätter hundratals miljoner om året.

Men sedan den första juli i år har en ny lag trätt i kraft som ska ta hårdare tag mot dom olagliga taxibilarna. Den innebär att det blir möjligt att dömas till böter redan första gången man blir tagen för att köra svarttaxi. Tidigare har har polisen behövt bevisa att personen i fråga kört mot betalning vid ett flertal tillfällen.

Även om lagen välkomnas av alla taxichaufförer som nyheterna pratat med så tror flera att det inte räcker - polisen måste ta ännu hårdare tag. Nedzad spahic är en av dom. Han menar att för att komma till bukt med problemet borde civilklädd polis låta sig bli upplockad av svarttaxi för att sedan ta fast dom.

Peter Dallmann

peter.dallmann@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".